Een goed interieurontwerp is doordacht en houdt rekening met veel zaken, zoals gebruiksgemak, persoonlijke voorkeur en budget. Als opdrachtgever besteed je een aanzienlijk bedrag voor een nieuw ontwerp, dus je wil graag dat het goed gebeurt.

Dit artikel laat zien hoe het interieurontwerp tot stand komt. Het proces bestaat uit de volgende stappen:

  1. De intake
  2. Het moodboard
  3. Kleuren en materialen
  4. De indeling
  5. Impressies
  6. Het lichtplan
  7. De shoppinglist

De intake

Alles valt of staat met een goede intake. En dat is niet overdreven. Het is van het grootste belang dat vooraf nagedacht wordt over wanneer het ontwerp voor jou een succes is.

Ongeacht de ruimte je laat ontwerpen of welke stijl je kiest geldt, komt alles neer op één vraag: wat maakt een interieur voor jou prettig om in te leven?

Dit is natuurlijk nogal een open vraag. Je kunt er alle kanten mee op. En dat is ook de bedoeling. Voor de één draait alles om comfort, terwijl de ander graag de perfecte ruimte wil om gasten te ontvangen.

Andere vragen die aan de orde komen tijdens de intake:

  • Wat mag/moet er vernieuwd worden en wat juist niet?
  • Hoe wil je de ruimte gaan gebruiken?
  • Wat is het budget dat je wil besteden?

Wat vind je mooi?

Natuurlijk moet je het ontwerp uiteindelijk ook mooi vinden. Je hoeft daarbij echt niet perfect jouw stijl kunnen benoemen of omschrijven. Wat voor de één klassiek is, is tenslotte voor de ander misschien wel landelijk.

Onze partner Fonq heeft een handig overzicht van verschillende woonstijlen.

Mocht je voorbeelden hebben van interieurs die je aanspreken, dan is dat vaak erg waardevol. Niet om te kopiëren, maar om te zien waar jouw hart een klein beetje sneller van gaat kloppen.

Een ervaren interieurontwerper zal herkennen welke kleuren of vormen je aanspreken en welke materialen in jouw voorbeelden worden gebruikt.

Het moodboard

Voordat we echt aan de slag gaan met jouw ruimte is er nog een stap te maken ter voorbereiding; het moodboard.

De kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van de styling tool van Fonq.

Vind je het leuk om het echt grondig aan te pakken? Onze partner Zen Lifestyle geeft regelmatig workshops Moodboard maken.

Kleuren en materialen

De indeling

soms meerdere meubelplannen

Impressies

2D-uitwerking

3D-uitwerking

Het lichtplan

De shoppinglist

Overleg met de designer