Home » Het kiezen van de juiste muurkleur voor je interieur: rekening houdend met daglicht

Het kiezen van de juiste muurkleur voor je interieur: rekening houdend met daglicht

Het kiezen van de juiste kleur voor je interieur is niet altijd eenvoudig, vooral als je rekening wilt houden met de invloed van daglicht. Er zijn een aantal belangrijke factoren om in acht te nemen bij het maken van deze keuze, waaronder de ligging van de ruimte, de specifieke muur waarop de kleur wordt aangebracht, en de hoeveelheid lichtinval.

Hoe bepaal je de juiste kleur voor jouw interieur?

De ligging van de ruimte is van grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van de kleur. Een ruimte met een zuidelijke ligging zal meer warme, rode en oranje tonen hebben, terwijl een ruimte met een noordelijke ligging koeler, blauwachtig en groen zal zijn. Een oostelijke ligging zal frisse groene en gele tonen hebben, en een westelijke ligging zal vooral warme, rode tonen hebben.

Welke muur moet je verven?

De plaatsing van de muur waarop de kleur wordt aangebracht, kan een grote impact hebben op de uiteindelijke uitstraling van de kleur. Als je kiest om de kleur op een muur te plaatsen die ramen heeft, zal de kleur er donkerder uitzien dan verwacht. Een betere optie is om de muur te kiezen die tegenover of naast de ramen ligt, waardoor het licht van de ramen de kleur beter zal laten uitkomen.

Veel of weinig licht in de ruimte?

Tot slot is de hoeveelheid lichtinval van invloed op de intensiteit van de kleur. Een ruimte met veel en groot glas zal helderder zijn dan een ruimte met weinig of kleine ramen, waardoor de kleur intenser overkomt. Door rekening te houden met deze factoren kun je een weloverwogen keuze maken voor de juiste muurkleur voor jouw interieur, die perfect aansluit bij de natuurlijke lichtinval.

Er zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een kleur voor een specifieke ruimte. Als je een bepaalde kleur in gedachten hebt, neem dan een staal of verf een stukje op een wit papier. Bekijk deze kleur gedurende de dag, en eventueel met kunstverlichting ’s avonds, tegen de muur die je wilt verven om te zien of de kleur nog steeds overeenkomt met hoe je hem oorspronkelijk voor ogen had. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat de kleur goed past met de rest van het interieur of wil je misschien wel twee kleuren in de ruimte gebruiken.

Aan de slag met jouw interieur

Heb je zin om aan de slag te gaan met jouw interieur en kun je wel wat hulp gebruiken? Probeer dan vooral eens ons online interieuradvies. Klik hier om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen.

Lees ook onze andere berichten