Een goed interieurontwerp is erg persoonlijk. Het ontwerp moet natuurlijk aansluiten op jouw wensen en de manier waarop jij een ruimte gebruikt. Maar zodra je op zoek gaat naar een interieurontwerper, ontdek je al snel dat er veel meer is om rekening mee te houden.

Luistert de interieurontwerpers wel naar jouw wensen, of maakt hij/zij één ontwerp steeds opnieuw?

Houdt de ontwerper wel genoeg rekening met de ruimte zelf?

Hoeveel heb ik eigenlijk te zeggen over het eindresultaat?

Het laten maken van een interieurontwerp kan best wel spannend zijn. Wij hebben daarom 10 tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij verzekerd bent van het beste resultaat.

Tip 1. Waar bestaat de ruimte uit?

Natuurlijk wil de interieurontwerper weten hoe groot de ruimte is. Bij een nieuwbouwwoning krijg je vaak een plattegrond aangeleverd en ook bij een bestaande woning maakt de makelaar vaak een plattegrond, die je als vertrekpunt kunt gebruiken. Maar ook vaste kasten en aansluitingen van bijvoorbeeld water en stroom zijn erg handig om inzichtelijk te hebben. Welke wanden zijn draagmuren en welke zouden eventueel weg kunnen? Dient hij/zij rekening te houden met een schuin dak? Zijn er openslaande deuren? Hoe hoog zijn de ramen? Het zou zonde zijn als de ontwerper jouw prachtige uitzicht vergeet, of een hele andere bestemming heeft voor jouw geliefde ensuite deuren. Bovenstaande vragen en meer stelt de interieurontwerper voordat hij of zijn met een interieurontwerp aan de slag gaat.

Tip 2. Hoe ga je de ruimte gebruiken?

Dat je in een slaapkamer wil kunnen slapen spreekt aardig voor zich, maar vaak wordt er onvoldoende rekening gehouden met alle andere manieren waarop je een ruimte wil kunnen gebruiken. Denk aan voldoende opslagruimte om je schoenencollectie een plekje te geven, een passpiegel voor de laatste check voordat je vertrekt, een comfortabel hoekje waar je een kop koffie kunt drinken, een boek kunt lezen of misschien zelfs kunt studeren. Dit geldt overigens zeker niet alleen voor een slaapkamer. De woonkamer heeft vaak de grootste dubbelrol van allemaal: ontspannen, tv-kijken, lezen, muziek luisteren/spelen, tafelen, gasten ontvangen, spelletjes spelen, etc. Daarbij deel je de woonkamer ook nog eens met je kinderen of andere huisgenoten, met ieder eigen behoeften.

Tip 3. Welke stijl spreekt je aan voor jouw interieurontwerp?

Zorg dat je de zelfde taal spreekt. Interieurontwerpers hebben soms de mooiste benamingen voor de verschillende stijlen die ze toepassen, van minimalistisch Scandinavisch tot eclectisch en hotel chic. Voorkom dat je achteraf toch iets anders bedoelde toen je vroeg om “botanisch industrieel” door voorbeelden te gebruiken. Laat zien wat je aanspreekt en de ontwerper kan daar vast een naampje aan koppelen.

Tip 4. Waaruit bestaat het interieurontwerp?

Een interieurontwerp is nogal een breed begrip. Het is daarom ook niet altijd duidelijk wat je nu echt mag verwachten. De ene ontwerper zal een plattegrond voorzien van meubels, terwijl de ander met 3D-impressies en kleurenstaaltjes komt. Daarbij is het soms ook nog onduidelijk wat precies bedoeld wordt met een ‘kleurenplan’ of een ‘meubelplan’.

Om ervoor te zorgen dat de verwachtingen helder zijn, leggen wij op de pagina Wat zit er in de box uit wat je exact kunt verwachten als je een interieurontwerp bij Design in a Box afneemt.

[woo_mapper id=”5″]

 

Tip 5. Spreek een duidelijk budget af

Maak duidelijke afspraken over het budget. Dit geldt voor zowel het interieurontwerp als de uitvoering ervan. Niemand is er bij gebaat als jij een voorstel krijgt voor een verbouwing van € 50.000,- terwijl je een budget hebt van € 5.000,-. Bedenk vooraf ook welke zaken je zelf aan wil pakken en waarvoor je iemand wil inhuren. Arbeidsloon is tenslotte kostbaar en kan daarom een groot deel van je budget verbruiken.

Voor het ontwerp spreek je waarschijnlijk een vaste vergoeding af, maar wat gebeurt er als je later toch nog een aanpassing wenst? Maak daar duidelijke afspraken over.

Tip 6. Keepers

Het feit dat je een interieurontwerp laat maken betekent natuurlijk niet dat je ook alle meubels nieuw moet aanschaffen. Misschien heb je net een nieuwe bank gekocht waar je helemaal blij mee bent, of heb je een erfstuk waar je toch wel aan gehecht bent. Laat dit vooraf aan de ontwerper weten, zodat hij of zij daar rekening mee kan houden.

Tip 7. Complexiteit van de uitvoering

Een wandje behangen of in de verf zetten doen veel mensen zelf. Maar als de ontwerper met aanpassingen aan de constructie van het huis komt, heb je daar toch minimaal een constructeur bij nodig. Bespreek vooraf hoe ver je wil gaan en welke werkzaamheden je wel en niet acceptabel vindt.

Tip 8. Woontrends in jouw interieurontwerp

Een interieur is vaak modegevoelig. Het ene jaar zie je ineens overal de zelfde raambekleding, terwijl het een jaar later overal is verdwenen. Bepaal voor jezelf in hoeverre je in wil spelen op trends of meer je eigen stijl wil creëren.

Het zou zonde zijn als jouw interieurontwerp volgend jaar volledige uit de mode is.

Tip 9. Waar te koop?

Het is natuurlijk fijn als je een mooi interieurontwerp voorgeschoteld krijgt, maar de producten moeten wel (makkelijk) verkrijgbaar zijn. Het is dan ook niet praktisch als die ene stoel nu eenmaal alleen verkrijgbaar is bij dat ene ateliertje aan de andere kant van Nederland, dat alleen op dinsdagmiddag open is. Gebruik je bijvoorbeeld de FonQ styling tool, dan weet je in ieder geval waar alle onderdelen verkrijgbaar zijn. Het is natuurlijk aan jou of je afhankelijk wil zijn van die ene winkel…

Zorg dat je weet met welke leveranciers jouw interieurontwerper samenwerkt en welke zekerheden je bij hen hebt. Wij werken bijvoorbeeld samen met gerenommeerde leveranciers zoals Sohome en Kunststofkozijnengroothandel. Neem vooral eens een kijkje op ons overzicht met ca 130 professionele partners. Bij verschillende partners hebben we zelfs ook nog een mooie korting voor je geregeld.

Tip 10. Maak afspraken over het resultaat

Wanneer is het interieurontwerp klaar? Is dat bijvoorbeeld nadat de ontwerper zijn ontwerp aan jou heeft toegestuurd? Of na een correctieronde? Of nadat jij hebt aangegeven volledig tevreden te zijn? Interieurontwerpers hebben het proces waarschijnlijk al vaker doorlopen en weten dan ook veel beter waar je rekening mee moet houden.

Wij zijn er van overtuigd dat het ontwerp pas klaar is als jij tevreden bent. Daarom werken we met meerdere tussentijdse overleggen en toetsen we of onze uitwerking aansluit op de verwachtingen.

Bonustip: Maak een planning

Op veel meubels zit een levertijd en vakmannen zoals stukadoors zijn vaak ook niet direct beschikbaar. Bedenk wanneer je bijvoorbeeld de sleutel krijgt van je nieuwe woning, wanneer je er in wil trekken en wanneer je dus uiterlijk alles besteld wil hebben. Communiceer die datum ook met de ontwerper, zodat jouw interieurontwerp ruim op tijd klaar is.

Er is geen vast recept om tot een goed interieurontwerp te komen, maar hopelijk helpen bovenstaande tips je bij het maken van de juiste keuzes. Ben je inmiddels benieuwd geworden naar ons interieurontwerp? Plan snel een vrijblijvende kennismaking in.