Home Β» Het betoverende licht dat ons verbindt met de natuur

Het betoverende licht dat ons verbindt met de natuur

𝑯𝒆𝒕 π’˜π’‚π’” 𝒆𝒆𝒏 π’Žπ’π’Žπ’†π’π’• 𝒗𝒂𝒏 π’—π’†π’“π’π’Šπ’„π’‰π’•π’Šπ’π’ˆ, π’›π’π’˜π’†π’ π’π’†π’•π’•π’†π’“π’π’Šπ’‹π’Œ 𝒂𝒍𝒔 π’‡π’Šπ’ˆπ’–π’–π’“π’π’Šπ’‹π’Œ, 𝒅𝒂𝒕 π’Žπ’Šπ’‹π’ π’…π’†π’π’Œπ’˜π’Šπ’‹π’›π’† 𝒗𝒐𝒐𝒓 π’‚π’π’•π’Šπ’‹π’… 𝒛𝒐𝒖 𝒗𝒆𝒓𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒆𝒏.

Dit gebeurde op het Hembrug terrein te Zaandam tijdens de internationale Dag van het Licht. Tijdens het eerste uur van de lezing gegeven door Dr. ir. Philip Ross, met als focus Smart Lighting design, werd mijn fascinatie voor een onderzoek in Eindhoven gewekt. Dit onderzoek betrok bewoners actief bij het ervaren van licht. Door hen te laten meedenken over prettige lichtintensiteit en de juiste hoeveelheid licht op specifieke locaties, kwamen er diverse inzichten naar voren. Wat mij vooral raakte, was de ecologische benadering die hierbij werd gehanteerd. Door het aanpassen van de kleuren van verlichting kunnen we het licht afstemmen op de diersoorten die in een woonwijk leven. Een subtiele vermindering van blauw licht, nauwelijks merkbaar voor mensen, kan echter minder schadelijk zijn voor dieren. Het idee dat we licht kunnen aanpassen aan de behoeften van verschillende soorten, opent nieuwe deuren voor duurzaamheid en harmonie tussen mens en natuur.

Kleur

Maar wacht, er is meer! Marijke Van Loon deelde tijdens haar lezing ‘Kleur is het mooiste cadeau van moeder natuur’ nog meer intrigerende inzichten. Als kleurspecialist in- en exterieur werkt zij vanuit de psychologie van de waarneming en beleving, zowel bewust als onbewust. Haar woorden lieten me beseffen hoe kleur ons leven op ongelooflijke manieren beΓ―nvloedt. Deze ervaringen hebben mijn denkwijze over verlichting en kleur volledig veranderd. Ik geloof nu meer dan ooit in de kracht van mensgericht en ecologisch verantwoord design. Als professional in deze industrie zie ik kansen om onze omgeving te transformeren en een positieve impact te maken op zowel het welzijn van mensen als de natuur. Ik ben echter verwonderd door de manier waarop mens en dier licht op verschillende manieren waarnemen. Het feit dat we ons bewust worden van deze verschillen stelt ons in staat om steeds beter rekening te houden met meerdere elementen.

Als professional op het gebied van verlichting en kleur, sta ik klaar om te helpen bij het creΓ«ren van een verantwoord lichtplan dat rekening houdt met zowel menselijke behoeften als de behoeften van de natuur. Samen kunnen we streven naar een evenwichtige omgeving waarin licht en kleur een positieve impact hebben op ons welzijn en het ecosysteem om ons heen. Neem gerust contact met me op als je geΓ―nteresseerd bent in het verkennen van de mogelijkheden van een verantwoord lichtplan.

Aan de slag met jouw interieur

Heb je zin om aan de slag te gaan met jouw interieur en kun je wel wat hulp gebruiken? Probeer dan vooral eens ons online interieuradvies. Klik hierΒ om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen.

Lees ook onze andere berichten