Home » Wat kost een interieurontwerp?

Wat kost een interieurontwerp?

Wat kost een interieurontwerp eigenlijk?

Veel mensen hebben geen idee wat een interieurontwerp kost. Het is dan ook een van de eerste vragen die we krijgen, zodra we vertellen dat we interieurs ontwerpen.

Het is een hele logische vraag. De prijs speelt tenslotte een grote rol.

Het klinkt misschien als iets dat alleen voor je weggelegd is als je in een villa woont. Of misschien verwacht je dat het eigenlijk altijd een gratis dienst is, die je bijvoorbeeld bij een meubelwinkel krijgt.

De kosten van het interieurontwerp bepalen vaak het soort ontwerp dat je krijgt. En misschien zelfs op je het niet liever zelf wil doen.

Het is lastig om direct een duidelijk antwoord te geven, omdat interieurontwerpen in zoveel verschillende varianten mogelijk zijn.

Bij Design in a Box is het ons doel om iedere potentiële opdrachtgever te begeleiden bij het maken van de juiste keuze. Ook als dat soms leidt tot het advies waarbij wij de opdracht mislopen. Ik zal in dit artikel mijn uiterste best doen om een overzicht te geven van realistische prijzen in 2021.

Hou in gedachten dat alle genoemde prijzen indicaties zijn. Ze kunnen flink verschillen per ontwerper, type woning, type ruimte en de werkzaamheden van de ontwerper.

Veel interieurontwerpen kosten € 250 tot € 5.000 per ruimte. De uitwerking wisselt daarbij van een schets en/of kleuradvies tot volledig uitgewerkte tekeningen, 3d-impressies en zelfs de begeleiding van de volledige verbouwing.

Net als met iedere dienstverlening wisselt de prijs enorm, afhankelijk van hoeveel je uitbesteedt.

Gratis interieuradvies

Voor niets komt de zon op. Maar waarom wordt er dan bij verschillende meubelwinkels of bouwmarkten gratis interieuradvies aangeboden?

Dat is een goede vraag.

Natuurlijk verdienen dergelijke aanbieders ergens anders hun geld mee. Als de interieuradviseur in de bouwmarkt advies uitbrengt, adviseert hij of zij uiteraard de vloer en verf die de bouwmarkt verkoopt. Maar is dat slecht? Nee, zeker niet.

Je krijgt vaak een net voorstel en je weet in ieder geval zeker waar je terecht kunt voor de materialen. Qua onderscheidend vermogen mag het soms misschien wat spannender, maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd.

Waar het vaak wat tekort schiet, is het daadwerkelijk inleven in jouw situatie. Jouw woning, jouw wensen en jouw uitdagingen. En dat is ook logisch. Want dat kan ook bijna niet in één sessie.

Styling, ontwerp of ontzorgd worden

Een groot deel van de kosten wordt bepaald door het type dienst waar je behoefte aan hebt.

Stylingsadvies is met € 250 tot € 1.000 het voordeligst. Als jij behoefte hebt aan advies met betrekking tot kleur- en materiaalgebruik, dan heb je aan styling misschien al voldoende. Een interieurstylist helpt je het kiezen van bijvoorbeeld mooie wand- en vloerbekleding, maar beoordeelt niet per definitie of het voorgestelde laminaat geschikt is voor jouw vloerverwarming. De focus ligt op of het er mooi uit ziet.

Een degelijk interieurontwerp gaat verder dan alleen een mooi plaatje. De ontwerper ontwikkelt een voorstel gebaseerd op hoe jij de ruimte wil/gaat gebruiken. Het houdt bijvoorbeeld rekening met deze tips voor het beste interieurontwerp.

Met een indelingsplan worden (vaak binnen de bestaande muren) de mogelijkheden afgetast. Er wordt rekening gehouden met de ideale looproutes en zaken zoals de ligging ten opzichte van de zon. Het resultaat van een interieurontwerp bestaat vaak uit een:

  • indelingsplan
  • kleuren/materialenplan met bijbehorende staaltjes
  • plattegrond
  • 2d-uitwerking van de ruimte
  • 3d-uitwerking van de ruimte
  • lichtplan
  • shopping list van alles dat je kan aanschaffen

Sommige ontwerpers leveren ook een render of 3d-uitwerking van de ruimte.

Zo’n uitgebreid interieurontwerp kost gemiddeld € 1.000 tot € 3.000.

In enkele gevallen verzorgt de interieurontwerper ook de volledige begeleiding van de verbouwing. Dit zijn eigenlijk altijd projecten op maat en starten vaak nabij € 5.000 per ruimte.

Wat levert een interieurontwerp op?

Natuurlijk kost het geld om een interieurontwerp te laten maken. Een professional gaat aan de slag met het leren kennen van jouw ruimte en jouw wensen. Samen ontwikkelt hij of zij een plan voor een inrichting waar je jaren mee vooruit kunt.

En dat is ook precies waar het ook geld gaat besparen. Dat klink natuurlijk als een mooi verkooppraatje, maar als je er zo over nadenkt is het helemaal zo gek nog niet.

Een goed doordacht interieur voelt fijn en zul je minder snel moeten/willen vervangen. De kans op een miskoop wordt aanzienlijk verkleind, doordat meubels en materialen niet meer op emotie maar volgens een plan worden gekocht.

Een ervaren ontwerper is in staat om (indien gewenst) bestaande meubelstukken mooi terug te laten komen, zodat je niet alles nieuw hoeft te kopen.

Met een beetje geluk is jouw interieurontwerper ook nog in staat om een goede deal voor je te regelen. Zo heb je niet alleen een mooi interieur, maar ook nog eens een aantrekkelijk prijskaartje.

Onze designboxen

Als je alleen op zoek bent naar kleuradvies of alleen de styling van een bepaalde ruimte, ben je bij ons aan het verkeerde adres. Ook bieden we geen bouwbegeleiding. Daar zijn andere ontwerpers veel beter in.

Wil je echt iets bijzonders van jouw ruimte maken en vind je het niet erg om de uitvoering zelf (of met een aannemer) te begeleiden, dan zouden we wel eens iets moois voor je kunnen hebben.

Om de keuze voor jou overzichtelijk te houden, hebben wij 3 soorten designboxen uitgewerkt in de prijsklasse van € 995 tot € 1995. Afhankelijk van jouw keuze helpen we je met de indeling, kleuren en materialen, 2d- of 3d-uitwerkingen, lichtplan en kant-en-klare shopping lists.

Aan de slag met jouw interieur

Heb je zin om aan de slag te gaan met jouw interieur en kun je wel wat hulp gebruiken? Probeer dan vooral eens ons online interieuradvies. Klik hier om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen.

Lees ook onze andere berichten